Over trailers en aanhangwagens: een gids van Wagenbouw Bolle
Ben je benieuwd naar de verschillende soorten trailers die er zijn? Het woord ’trailer’ is eigenlijk een verzamelnaam voor allerlei wagens die je achter je auto kunt koppelen. Hieronder nemen we je mee door de wereld van aanhangwagens, schamelwagens, opleggers en meer. Onderaan de pagina zijn de figuren te zien waarnaar wordt verwezen in de tekst.
Aanhangwagens: een overzicht
Aanhangwagens zijn voertuigen die achter de auto hangen en vastzitten aan de trekhaak of in de vangmuil. Binnen deze categorie bestaan er twee hoofdtypes: middenasaanhangwagens en autonome aanhangwagens. Een aanhangwagen in de categorie O2 mag een aslast van maximaal 3.500 kg hebben, inclusief het eigen gewicht van de aanhangwagen.
Middenasaanhangwagens
Bij middenasaanhangwagens zijn de assen rond het midden van de wagen geplaatst (zie Figuur 1). De bekendste types zijn vlakke/plateau wagens, (halve) bakwagens, diepladers en een combinatie daarvan. Deze aanhangwagens kunnen hun wielen onder of naast de laadvloer hebben (zie Figuur 1). Als de wielen naast de laadvloer staan is de trailer breder. Daarnaast kunnen middenasaanhangwagens voorzien worden van schotten/zijwanden of een gesloten opbouw, zoals een huifzeil of sandwichpanelen, wat handig is voor specifieke ladingen. Voor de naam vlakke wagen zijn veel synoniemen, denk aan: plateau wagen, platte wagen, enzovoort.
Verschillende typen aanhangwagens
Enkelasser
Een enkelasser heeft, zoals de naam al doet vermoeden, één as (zie Figuur 2). Dit type is makkelijk met de hand te manoeuvreren. Er zijn ook varianten van middenasaanhangwagens met meerdere assen, zoals diepladers, vlakke wagens of specials, die op maat gebouwd kunnen worden voor specifieke doeleinden en hogere gewichten.
Tandem
Een tandem, ook wel een 2-asser genoemd, heeft twee assen die rond het midden van de aanhangwagen geplaatst zijn (zie Figuur 3). Dit type zorgt voor een betere gewichtsverdeling en meer laadvermogen.
Tridem
Een tridem, of 3-asser, heeft drie assen en biedt nog meer laadcapaciteit en stabiliteit (zie Figuur 4). Deze zijn ideaal voor zware ladingen en specifieke transportbehoeften.
Schamelwagens: de autonome aanhangwagens
Een schamelwagen is een ander type aanhangwagen waarbij de assen voor en achter de wagen zijn geplaatst (zie Figuur 5). Dit maakt de wagen zelfstandig stabiel, zonder ondersteuning van een auto. Schamelwagens worden ook wel autonome aanhangwagens genoemd. Bij Wagenbouw Bolle bouwen we schamelwagens die elektrisch geremd zijn en een maximale aslast van 3.500 kg kunnen dragen. Meestal bouwen we ze met twee assen, maar er zijn ook varianten met drie assen die een minimaal eigen gewicht hebben van 2.625 kg. Onze meest gebruikte as heeft een draagvermogen van 1.800 kg, maar we hebben ook een mogelijkheid voor 2.200 kg per as.
Opleggers: voor grotere transporten
Een oplegger is weer een ander verhaal. Hierbij wordt de trailer aan een speciaal punt boven de achteras van het trekkende voertuig gekoppeld, in plaats van aan de trekhaak (zie Figuur 6). Dit betekent dat de auto is omgebouwd naar een opleggertrekker. De oplegger kan een hoge of lage hals hebben, afhankelijk van de aansluiting boven de achteras van het voertuig. Fifthwheel Europe staat bekend om zijn opleggers met een hoge hals, ontworpen voor gebruik met pick-ups. Een oplegger in de O2-categorie mag tot 3.500 kg gewicht op de assen hebben, plus het laadvermogen van de achteras van het voertuig. Dit geeft bijvoorbeeld een totaal bruto gewicht van bijvoorbeeld 3.500 kg + 1.000 kg.
Opleggers zijn er ook in verschillende uitvoeringen, zoals vlakke wagens, diepladers of specials. Een van de voordelen van opleggers is het soepele rijgedrag, doordat het gewicht van de oplegger op de achteras van de auto drukt.
Langzaam en intern transport
Voor toepassingen waarbij voertuigen slechts langzaam hoeven te rijden, zoals op bedrijfsterreinen, is er langzaam transport. Deze wagens mogen maximaal 25 km per uur rijden. Voor schamelwagens is het sinds 1 november 2014 niet meer toegestaan om voor snelverkeer een oplooprem te gebruiken, maar voor langzaam verkeer is dit nog wel mogelijk.
Intern transport verwijst naar het vervoer van goederen binnen een fabriek of bedrijfsterrein. Dit kan variëren van het verplaatsen van grondstoffen naar een productielocatie tot het intern transporteren van half fabricaten door het productieproces. Meestal is dit ook langzaam transport, maar op grote terreinen kunnen wagens ontworpen worden die geschikt zijn voor zowel langzaam- als snelverkeer.
Maatwerk bij Wagenbouw Bolle
Bij Wagenbouw Bolle begrijpen we dat iedere transportbehoefte uniek is. Daarom bieden we maatwerkoplossingen voor al onze aanhangwagens, schamelwagens en opleggers. Wat je ook nodig hebt, wij staan klaar om de perfecte wagen voor je te bouwen, mits technisch en wettelijke haalbaar.
Wil je meer weten over onze trailers of heb je speciale wensen? Neem contact met ons op, en we helpen je graag verder!